Montag, 23. Februar 2009

CAYVARLIYIZ...






































Çarsamba Tarihi
Çarsamba yöresi MÖ. 4000'lerden itibaren bir yerlesim merkezidir ve Hitit,Frig egemenlikleri altinda kalmistir Grek kaynaklarina göre MÖ 8. yüzyilda Amazonlarin (Kadin savasçilarin ) yasadigi rivayet edilmektedir Selçuklu döneminde Rüknettin Süleyman Sah tarafindan yönetilen yöre Selçuklu imparatorlugunun dagilmasindan sonra Canik beylerinden Taceddinogullari tarafindan yönetilmistir Çarsamba Canik beylerinin merkezi durumundaydi,1071 Malazgirt savasindan sonra Porsukogullari tarafindan yönetilmistir,1428 yilinda ise Osmanli Imparatorlugu'na katilmistir. Büyük önder Atatürk ilçeyi 20 Ekim 1924 ve 24 Kasim 1930 da olmak üzere iki kez ziyaret etmistir. Çarsamba Osmanli döneminde Arim sancagi olarak merkezi idarede yer almistir.Osmanli döneminde donanmanin gemi yapimi için gereken kerestesi Çarsamba (Arim)dan Sinop tersanesine sevkedilirdi ayrica donanmanin halat ,urgan , kalafatlama için gereken kendir ihtiyaci da buradan temin edilirdi.
Ulasim
* Hava Yolu :
Karadeniz Bölgesi'nin önemli havalimani olan Çarsamba-Samsun Havalimani Çarsamba ovasinda bulunmaktadir. Hergün düzenli uçak seferleri mevcuttur.* Kara Yolu : Karadeniz Sahil Yolu'da Çarsamba'dan geçmektedir. Bu yol sahilde degilde biraz içlerde yapilmistir, böylece ulasim kolayligi saglanmistir.* Demir Yolu : Ilçe 1920 tarihinde yapilan ve daha sonra revize edilen kisa bir tren yoluyla Samsun'a baglanir.

Sonntag, 22. Februar 2009

CAYVARLIYIZ SAYFAMIZA HOSDELDINIZ...


































CAYVAR KÖYÜ


TARIH;Eskilerde,uzaklardan bakinca bir cay görünürmüs bugünkü Cayvarin oldugu yerde adinin buradan geldigi söylenir.Samsunun en eski ilkokullarindan birine (1926)sahiptir...

KÜLTÜR;Folklorik Özellikler: Lozan Antlasmasindan sonra Çarsamba' ya Selanik, Iskece, Kavala, Kafkasya, Dogu Karadeniz ve Gürcistan' dan gelen yerlesmislerimiz dolayisiyla bölgede zengin bir folklor kültürü olusmustur. Yerli halk çiftetelli ve karsilamalarla oynarken diger gelenler ise kasap, telgrafin telleri, sarikiz, sarhos bari, sagir perde, oduncular, kabaceviz, Çarsamba çiftetellisi, Çarsamba sallamasi gibi oyunlar oynarlar.
Giysi olarak:Erkekler içlik denilen gömlek, Abapotur veya Ingiliz külot pantolonunu, Aba-ceket kullanirlar. Ayaklara örme yün desenli veya düz çorap, sivri çakir ile sonralari lastik veya yandan bagciklii sivri burunlu yüksek topuklu kundura veya aceska kullanilirdi. Bele yün kusak sarilirdi. Kirsal kesimlerde ?Kalabalik' denilen el örgüsü yün basliklar, kalpaklar veya sekiz on iki köse kasket ve yelekler kullanilir.Kadinlar ise; sile bezi iç gömlek, kadife sim islemeli cepken, alta sire seten salvar ve bütün bedeni örten kadife sim islemeli üç etek giyerlerdi. Üç etek üstüne bez önlük pestamal veya sal; bele örme ince yün kolan veya gümüs kemer takilirdi.Basa pul islemeli yasmak baglanir, besibirlik kullanilir, ayaklara islemeli veya düz yün çorap ve çakir giyilirdi.

Yemek kültürü: Tirit meshurdur. Tirit, büyük bir tepsi pilavin üzerine tavuk parçalari konulmus sekilde onun üzerini örtecek yufka ile kaplanmis ve üzerine kizarmis yag ile kizarmis et parçalari konulan çok leziz bir yemektir. Ayrica Yemek kültürü olarak Keskek meshurdur.Bugday ve Tavuk Etlerinin pisirilmesiyle olusur.Karmac,Pancar(lahana) corbasi,Misir Ekmegi,Borani,Muhlama,Misir Corbasi diger önemli yemeklerimizdendir.

Öndül; Yigit öküzlerin denenmesi demektir. Öndüle giderken bir araba odun götürülürdü. Köylüler arasindaki bu müsabaka oldukça heyecanli geçerdi. Adetlere göre kömüs öküzü için yedi, sigir öküzü için bes araba kosulurdu. Bu arabalar sabit hale getirilir, uzun ve kuvvetli siriklarla birbirine kenetlenirdi. Müsabakalarda 4-5 kisilik hakem heyeti seçilirdi. Öndül araci olarak duttan yapilmis uzun boyunduruklar, yeni yularlar, birkaç katli kamislar, saglam öndüller kullanilirdi. Her köyün delikanlisi kendi tarafina yardim eder, öküzleri düzeltir, yulardan asilir, boyunduruk üzerine siçrayarak muvazeneyi temin ederdi. Bu yarislarda düz araziler temin seçilir genelde de 30 dakika sürerdi. Sonunda asilan mesafe adimlanarak hesaplanirdi. Müsabaka sonunda dereceye girenlere hediyeler verilirdi. Büyük öndüllerde hediye olarak dana ve tay olarak seçilirken, sigir öküzleri için koyun verilirdi.
Cayvar Köyü Dügünleri: Bugün aile bahçelerinde ve çogunlukla orkestra esliginde yapilan eglenceler Çarsamba dügününü olusturur, Cayvarda ise bütün köy halki damat evinde toplanir gelin almaya gitmeden önce ziyafetler düzenlenir nese ve mutluluk icerisinde yemekler yenir.Kiz ve oglan evinde ayri ayri olunur Kina gecesiyle baslayan dügün yerine göre duvakla birlikte üc gün sürmektedir. Geline kina yakma,damat ve sadicin baklava cikarmasi gibi adetler günümüzde hala devam etmektedir ,dügünlerde önceden düzenlenen güresler bugün artik yok gibidir. Baslik parasi ise adetten kalkmaktadir. Yeni çiftin evini olusturmasinda iki aile ortaklasa katkida bulunurken, çevreden gelen hediyeler bu mutlulugun baslangicini pekistirmektedir.

IKLIM;Cayvar köyümüz Samsun iline 42 km, Çarsamba ilçesine 7 km uzakliktadir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alani içerisindedir.12 ay yagis almakla birlikte Kar orani oldukca düsüktür ve topraklari Carsamba ovasinin bir bölümü olmasi nedeniyle bereketlidir.Findik,misir,bugday, arpa,yulaf, tütün,pirinc,soya ve her tür Meyve sebze yetistirilebilmektedir.

Seçildikleri yillara göre köy muhtarlari: 1. Molla salih köse [haci ahmet oğlu] 2. Ali önder [lakabı haci ağa]3. Sanuk önder 4. İbrahim köse [haci osman oğlu] 5. Mehmet köse [lakabı kelek mehmet] 6. Ekrem çakır[kısa dönem[1967] 7. Nurettin önder[1969] 8. Fahik köseoğlu[kısa dönem] 9. Mehmet yıldız[1973] 10. Abdullah köse[1978/1983/1988] 11. Savaş köseoğlu[1993]12. Hüsnü serdar[kısa dönem 1996] 13. Hamdi önder[1997/1999] 14. Efrahim köse[2004-2009] 15.Sevket Cengiz[2009-2014]

ALTYAPI;Köyde, ilkögretim okulunun yapimina 2008 yilinda baslanmis olup 2009 yilinda 300 ögrenci kapasitesiyle 8 köyün hizmetine acilmistir . Köyün içme suyu sebekesi vardir. Saglik ocagi olmakla beraber kadro sorunu cözülememistir. Köye ayrica ulasimi saglayan yol asfalt olup elektrik ve sabit telefon vardir.Cayvar da 4 katli modern Kur-an Kursu ve Iki de büyük Cami mevcuttur.Spor alanlari olusturma ve köyümüzü kalkindirma calismalari devam etmektedir.

ADRES;Cayvar Köyü Carsamba-Ayvacik yolu istikametinde olup 2.km de Seker fabrikasi 3.km de Yenice köyü ve 5. km de Sefali köyünden sonraki köydür.Köyün girisinde tabelamiz mevcuttur.

Nüfus ;Cayvar Köyü Türkiyede en cok göc veren köylerden birsidir.Özellikle Istanbul ve Ankara gibi illerimizin yanisira yurtdisinada cok sayida gurbetcisini göndermistir.Bunlarin baslicalari Avusturya,Almanya,Fransa,Hollanda dir.Bir sayi vermek gerekirse sadece Avusturyanin Viyana sehrinde 500 den fazla Cayvarli 1972 yilindan beri hayatlarini sürdürmektedirler.Sila özlemi ceken Cayvarlilarin yurtdisindan köyümüz ekonomisine önemli katkilari bulunmaktadir.

Yillara göre, köy nüfus sayimi verileri:2007- 920 kisi 2000- 886 kisi 1997- 858
Çarsamba ilçesinin Bütün Köyleri: Acikli Ahubaba Akçaalti Akçatarla Akkuzulu Alibeyli Alli Arimköseli Asagidikencik Asagidonurlu Asagiesenli Asagikavacik Asagimusalla Asagiturgutlu Asikli Ataköy Bafracali Bayramli Beylerce Beyyenice Bezirgan Boyacili Bölmeçayiri Canli Cumhuriyet Çalti Çatak Çayvar Çelikli Çerçiler Dalbahçe Damlatas Demirarslan Demircili Demirli Denizler Deyincek Durakbasi Durusu Egridere Egrikum Epçeli Esençay Esentepe Gökceçakmak Gökçeli Güldere Gülören Gülyazi Günesli Haciliçay Helvacali Irmaksirti Karaagaç Karabahçe Karacali Karakaya Karakulak Karamustafali Kaydan Kemer Kestanepinar Kizilot Kirazbucagi Kocakavak Koldere Konukluk Köklük Köroglu Kumarli Kumköy Kumtepe Kurtahmetli Kusçulu Kushane Kürtün Mahmutlu Melik Musçali Namazli Ordubasi Orduköy Otluk Ovacik Oymali Ömerli Pasayazi Porsuk Safali Sahilköy Saraçli Selimiye Sigirtmaç Sogucak Sugluca Senyurt Seyhgüven Seyhhabil Tasdemir Tatarli Tilkili Turgutlu Uluköy Ulupinar Ustacali Uzunlu Vakifköprü Yamanli Yaycilar Yenikaracali Yenikisla Yeniköseli Yesilova Yukaridikencik Yukaridonurlu Yukariesenli Yukarikarabahçe Yukarikavacik Zümrüt